O všem co vás napadne Pádlo.cz fórum / O všem co vás napadne /

Samba x Tukan

Autor Krteček
Návštěvník
#1 | Zasláno: 2 Čvc 2012 17:38
Zdarec,
potřeboval bych poradit.
Jezdím na vodu už nějaký čas, ale teď po přírustku "Porcelána" řeším dilema zda pořídit 3-místnou Sambu a nebo Tukana (popřípadě něco jiného) Ceny znám, ale jízdní vlastnosti jen samby, kdyby někdo dokázal porovnat tyto dvě možnosti, byl bych rád. A děkuji.
Autor Návštěvník
#2 | Zasláno: 3 Čvc 2012 08:42
Stejný výběr řeším též a jestli jezdíš letní řeky šel bych do Samby . Je to skvělá loď jen mě vadí větší délka páč jezdím ve třech i potoky . žralok
Autor big-blue
Člen
#3 | Zasláno: 3 Čvc 2012 13:43
ještě bych rozšířil výběr o např. Old Town Saranac 146 - taky lodička pro 3 (HG sport) http://www.hgsport.cz/produkt/old-town-saranac-146/2387
Autor vaurien
Člen
#4 | Zasláno: 3 Čvc 2012 14:11
Krteček

Já osobně bych šel do Samby. Tukan není špatná loď, ale Samba je podle mého lepší. Potoky jako Žralok moc nejezdím, takže mi délka 520 cm naprosto vyhovuje i když jezdíme jen ve dvou.
Měřím lehce přes dva metry, moje drahá polovička taky není zrovna drobeček (dohromady vážíme určitě poctivé dva metráky) a do Samby se lépe naskládáme i s bagáží. Můžu si klidně natáhnout nohy nebo pohodlně zakleknout, sedačka tolik netlačí protože je širší nebo dál od límce. Ten rozdíl 70 cm na délku ve prospěch Samby je prostě znát...
Možná je to můj subjektivní pocit, ale řekl bych, že je Samba i rychlejší na volejích. Jestli je to délkou, profilem dna nebo nečím jiným nevím, ale kdyby tyhle dvě kanoe závodily na stejně dlouhém voleji se stejnou zátěží a posádkou, tak já si vsadím na Sambu. Jo, taky se mi s ní lépe manipuluje na břehu. To integrované držadlo krásně sedne do ruky.
Když začaly dosluhovat moje staré laminátky Jizera a Vltava z druhé poloviny minulého století :), začal jsem se rozhlížet po nějaké větší plastovce. Postupným zkoušením půjčených lodí jsem se propracoval až k té Sambě 5.2. Letos si dám ještě Berounku na laminátu, podzimní Vltavu na půjčené Sambě a na příští sezonu si snad koupím svoji Sambu. Doufám, že bude nějaká zimní slevička...

Pokud bych měl stanovit nějaké pořadí mnou vyzkoušených plastových třímístných kanoí na vodě typu letní Vltava bylo by to takhle :

1. Samba 5.2

2. Old Town Discovery 169
Trochu víc se zalévala než Samba, plastové sedačky nevyhovují mému pozadí (vyplétané ano), je lehčí, ale prý se hůře opravuje. Každopádně je krásná a kdybych nevyzkoušel Sambu, tak jdu do ní..

3. Old Town Discovery 158
Zalévala se nám víc než 169

4. Tukan
Není špatná, ale proč ji kupovat, když jsou i lepší a pohodlnější..

5. Riviera
Nepohodlné plastové sedačky, občas se zalila při průjezdu válcem natolik, že šla ke dnu jak ponorka :)

6. Gatz Yoho
Děsně úzká nepohodlná dřevěná sedačka. Jel jsem na ní jen jednou a naposledy.
Autor Návštěvník
#5 | Zasláno: 3 Čvc 2012 15:50
vaurien
Samba je dobrej výběr zalévá se méně než celootevřenky , které jsou sice hezčí , prostornější na bagáž a některé rychlejší . Na jezech však díky vystouplému kýlu dost tlučou a opravují se opravdu hůř . žralok
Autor Krteček
Návštěvník
#6 | Zasláno: 3 Čvc 2012 21:40
Moc vám, všem děkuji.
Autor Wolfino
Člen
#7 | Zasláno: 5 Čvc 2012 04:26
Samba je takove neohrabane hovado. ALe vzhledem k nepotopitelnosti, zatizitelnosti a pohodli je to dobra volba.
Autor Návštěvník
#8 | Zasláno: 5 Čvc 2012 13:37
Wolfino
njn když má loď 5,2 metrů tak nemůžeš čekat nějakou dobrou manévrovatelnost . Právě proto že jezdím potoky bych ji nechtěl . Tudle na Blanici jsem měl canoah s tříčlenou posádkou a 100 l vakem a už jsme se tam dost mačkali , ale když jsem měl vykličkovat to esíčko s manželkou které jsem vysvětlit přitažení špičky ve vracáku nad ním tak se mi orosilo čelíčko . žralok
Autor Wolfino
Člen
#9 | Zasláno: 6 Čvc 2012 16:37
Žraloku, máš pravdu, že v této váhové skupině to bude asi méně manevrovatelné všechno :)
Autor vaurien
Člen
#10 | Zasláno: 3 Srp 2012 08:42 | Změnil(a): vaurien
Manévrovatelnost Samby 5.2 se mi nezdá horší než u kratších lodí. Ale jak jsem psal výše, jsem takové přerostlé hovádko. Měřím přes dva metry a vážím kolem 120 kg. Díky tomu mám delší ruce než většina ostatních lidí, nejspíš i trochu víc fyzické síly a tak si můžu dovolit delší pádlo s větším listem a tímpádem i delší a silnější záběr.

A taky možná hraje roli to, že Samba nemá vnější kýl. Když ji srovnám například s mojí starou laminátovou Vltavou, která je o chlup kratší a lehčí, ale má vnější kýly rovnou 3, tak je to sakra rozdíl. Tu když člověk chce zatočit, tak si to musí rozmyslet hodně dopředu a ani náklony moc nepomůžou :).

Velkou roli taky podle mě hraje hmotnost posádky a bagáže. S 250 kilovým nákladem bude Samba 5.2 určitě točivější a stabilnější než třeba stejně zatížená vydra nebo možná i ta canoah. To byl vlastně jeden z důvodů, proč jsem kdysi dávno se známým vyměnil Vydru za Vltavu. Dalším důvodem byla občasná účast na maratonech po Berounce, kde Vltava byla prostě rychlejší a to držení rovné stopy bylo žádoucí...

O všem co vás napadne Pádlo.cz fórum / O všem co vás napadne / Samba x Tukan Top
Vaše reakce Click this icon to move up to the quoted message
» Uživatelské jméno  » Heslo 
Můžete použít jen přezdívku bez hesla, pokud neexistuje registrovaný člen s uvedeným jménem. Případně můžete nechat obě pole prázdná. Pokud jste registrovaný uživatel diskusního fóra, můžete se z této stránky pouze přihlásit bez zaslání příspěvku, nebo se přihlásit a současně zaslat příspěvek.

Zadejte číslicí číslo devět: